اختصاصی/ اسرارامروز. مدتی است اداره کل منابع طبیعی استان گیلان به گزارش اهالی یکی از روستاهای بخش خمام در خصوص سوء استفاده از چراگاه عمومی منطقه پاسخی شفاف و مستند ارائه نمی کند. حتی شنیده ها حاکی است منابع طبیعی به مکاتبات بخشداری خمام و فرماندار سابق رشت هم ترتیب اثری نمی دهد.
بنا به اظهار رییس شورای اسلامی دو سال است صدها هکتار مرتع در روستای جیرسرباقرخاله بخش خمام که در فصل کشاورزی محل چرای دام کشاورزان منطقه و غرب گیلان است توسط عده ای ،مورد سودجویی قرار می گیرد و منابع طبیعی استان گیلان هم تاکنون با این قانون شکنی ها برخوردی نداشته و یا اگر هم برخورد نموده است ظاهرا اثری نداشته است.
این بار در ادامه پیگیریهای خود سراغ مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست رفتیم . وی پس از طرح موضوع ضمن تقدیر از پیگیری این رسانه برای تهیه گزارشی مستند ، بلافاصله با معاونت فنی محیط زیست استان گیلان هماهنگ کرد تا با جواب ایشان این گزارش کامل شود.
منصور سربازی معاون فنی محیط زیست استان گیلان در این گفتگو با اشاره به تلاش مردم برای حفظ محیط زیست خود پیش از تشکیل سازمانهای ذیربط گفت: قبل از اینکه سازمان حفاطت محیط زیست بنا شود خود مردم از تالابها ، مراتع ، جنگل و ... حفاظت می کردند.
وی افزود: معمولا در اینگونه مراتع چرای دام با طبیعت به لحاظ اکولوژیکی در طول سالهای گذشته با هم به تعامل رسیدند.
معاون فنی محیط زیست گیلان در ادامه با اشاره به نقش غیر قابل انکار مدیریت محلی و مردم بومی در حفاظت از مناطق چهارگانه، خاطرنشان کرد: باید در حفاظت و نگهداری از این نعمتهای خدادادی و اجرای مدیریت پویا در طرح جامع یک منطقه حفاظت شده و ملی ،نقش مردم و مدیریت محلی را پر رنگ دید.
این مقام مسئول در اداره کل محیط زیست استان گیلان تاکید کرد: هیچ دستگاه دولتی نمی تواند نقش ذینفعان و مدیریت محلی را در پاسداری و نگهداری و احیای اینگونه مناطق کم رنگ کند و اولویت اصلی محیط زیست گیلان در حفاظت از اینگونه مناطق، مردم و مدیریت محلی است چون نگرانی بیشتری در حفاظت و نگهداری مناطق حفاظت شده محل زندگی خود دارند.
معاون فنی اداره کل محیط زیست استان گیلان در ادامه با اشاره به مرتع جیرسرباقرخاله یادآور شد: مرتع جیرسر باقر خاله خمام و بطور کلی حفاظت و نگهداری تالاب ها و مناطق چهارگانه به لحاظ حفظ اکولوژیک و تنوع زیستی فون و فلور (گیاهی و جانوری) بعهده اداره کل حفاظت محیط زیست است و این اداره کل در خصوص جلوگیری از سوء استفاده و تصرف این مناطق به لحاظ مالکیتی، بر اساس قانون وظیفه ای ندارد.
سربازی تصریح کرد: تا زمانیکه اسناد مالکیتی تالاب ها و مناطق چهارگانه از جمله مرتع جیرسر باقر خاله خمام بنام منابع طبیعی است مسئولیت جلوگیری از سوءاستفاده و تصرف این مناطق و حفظ حدود اربعه هم بعهده آنان است.
وی در پایان یادآور شد : اداره کل محیط زیست گیلان به لحاظ حفظ اکولوزیک مناطق چهارگانه در کنار مسئولین منابع طبیعی و سایر دستگاه های نظارتی به فعالیت خود ادامه می دهد.