به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسرار امروز، این روزها مردم استان گیلان به شدت از کیفیت نان عرضه شده در نانوایی ها گله مند هستند و مشکل اصلی این محصول را کیفیت پایین؛ خمیر بودن، سوختگی، شور و یا بی نمک بودن و کوچک تر شدن حجم نان عنوان میکنند.
با نگاهی به سالهای پیش و نظارت شورای آرد و نان به خوبی در مییابیم در مدت زمانی که بازرسان فرمانداری به صورت مستمر و مداوم بر روند پخت نان و کیفیت آن و ساعات کار آنها رسیدگی میکردند، شاهد بلبشو بازارهای این روزهای برخی نانوایان نبودیم. اما اکنون مشخص نیست علیرغم ادعای نظارت بر نانوایان چرا هر روز به تخلفات برخی نانوایان افزوده می شود؟ کافی بود نانوایی در ساعت کاری حضور نداشته باشد ، کم فروشی کند، نان بی کیفیت به مشتری بدهد، بهداشت را رعایت نکند، خارج از نوبت نان بفروشد و ... در این صورت شاهد جریمه و برخوردی سخت از سوی شورای آرد و نان قرار می گرفت.
مقایسه نان تولیدی استان گیلان با دیگر استانها بخوبی نشان می دهد که نظارت کافی در گیلان بر نانوایان وجود ندارد.
نان به عنوان تنها ما یحتاج روزانه زندگی است و قوت غالب اکثر مردم محسوب میشود و به دلیل افزایش قیمت برنج ، میزان مصرف آن افزایش یافته است .
آنچه مشخص و مبرهن است عدم نظارت مناسب اتحادیه آرد و نان و سازمان صمت بر عملکرد نانوایی ها است که باعث نابسامانی این حوزه شده و همچنان ادامه دارد و لازم است سازمان صمت فکری اساسی برای حل این موضوع کند.
اندازه نان هر روز نسبت به روزهای گذشته از طول و عرض کمتر شده و در برخی مواقع به اندازه یک کاغذ A4 است! اگر چه آمارهایی از تخلفات و جرایم نانوایی توسط دستگاههای متولی ارائه می شود اما حجم این تخلفات آن قدر زیاد است که آمارهای ارائه شده تاثیری در بهبود شرایط ندارد. نانوایان هم به اعتراضها کاملاً بیتوجه هستند، به گونه ای که مردم نیز متوجه این مهم شده اند. از تعداد بازرسان ، میزان و نحوه بازرسی ها هم گزارشی شفاف در دست نیست.
دیروز در خبرها اعلام شد ستاد تنظیم بازار در گیلان تصمیم گرفت تا قیمت نان را از امروز یعنی هشتم دی ماه مجددا افزایش دهد. اگر چه در پیامی فوری قرار شد از صبح روز شنبه قیمتهای جدید اعمال شود اما پیش از این، افزایش قیمت نان جز گرانی و کاهش شدید کیفیت چیز دیگری برای مردم نداشت . مشکل کیفیت پایین نان و بداخلاقی برخی نانوایان حل نشده، حالا گرانی مجدد و تعطیلی خودسرانه نانوایی ها هم قوز بالای قوز شده است.
اینکه چرا دولت برای تامین بخشی از هزینه های نانوایان همیشه دست در جیب مردم می کند هم مشخص نیست! براستی آیا دولت نمی تواند برای تامین هزینه های نانوایان، بجای جیب مردم از درآمدهای خود نظیر مالیات، برق، آب، گاز، بیمه و ... بکاهد؟ چرا یک بار قیمت به نفع مردم اصلاح نمیشود!؟
نگارنده برای تکمیل این گزارش به چند نانوایی در سطح شهر رشت مراجعه کرد. یکی از مشتریان می گفت: در گذشته شاهد بودیم هنگام ساعات کار نانواییها، بازرسانی به جهت وزن کردن خمیر و نان به نانواییها مراجعه میکردند، اما مدتها است دیگر خبری از وجود بازرسین نیست.
وی افزود: مسئولی هم نیست که در این زمینه پاسخ مناسبی به مردم بدهد. امیدوارم نهادهایی که وظیفه نظارت بر کیفیت نان را دارند از خواب غفلت بیدار شوند و به فکر حل مشکلات مردم باشند.
خانم دیگری که در حال تهیه نان بود، گفت: نانهای موجود ماندگاری لازم را ندارند .
وی عنوان کرد: متأسفانه وقتی به نانوایان هم اعتراض میکنیم، به ما بد و بیراهه میگویند و اعلام میکنند دوست داری ببر، نمیخواهی نبر و کاری از دست مردم بر نمیآید. وزن چانه پایین نان به خوبی و با چشم در هنگام خرید نان در برخی نانواییها قابل مشاهده است .
یکی دیگر از مشتریان ابراز کرد: نانهای لواش به مانند پوست پیاز شدهاند و برخی نانوایان در واقع بجای نان، خوراک دام تهیه می کنند!
یک دانشجو هم گفت: در برخی نانوایی ها بابت هر عدد پلاستیک 1000 تومان و نان سنگک کنجدی 3000 تومان است و نان عادی 1000 تومان دریافت می کنند که البته تفاوتی در کیفیت نان کنجدی و نان عادی هم دیده نمی شود و نظارتی هم وجود ندارد و البته تاکنون مسئولی هم برای برخورد با این گرانفروشی ها مراجعه نکرده و این وضعیت مدتهاست ادامه دارد.
وی اظهار داشت : متاسفانه کیفیت نان بسیار نامطلوب است تا جاییکه نان خریداری شده را بايد در راه ميل کرد. چون هنوز به منزل نرسیده، تبديل به يك تخته پاره ميشود كه جويدن و هضم آن هم كار ساده ای نيست.
انتظار می رود تا استاندار ، ریس سازمان صمت و رییس اتاق اصناف استان گیلان يك روز شخصاً در صف خرید نان حضور پیدا کنند و ببینند که اقشار كم درآمد با چه ناملایماتی روبرو هستند تا شاید بتوانند راه حلی برای این درد بی درمان پیدا کنند.