اختصاصی/اسرارامروز. با توجه به بارش برف و سرما در زمستان 1395 و سرما زدگی و یخ زدن میوه ، این نگرانی در بین مصرف کنندگان وجود داشت که میوه شب عید با قیمتی گزاف عرضه شود و بازار میوه شب عید محلی برای جولان میوه های وارداتی گردد.
حتی برخی از دلالان و سودجویان با انتشار شایعه گرانی سرسام آور میوه شب عید تلاش داشتند تا امنیت روانی مصرف کنندگان و آرامش بازار را بر هم زنند که با اقدام به موقع تعاون روستایی بر اساس تاکید وزارت جهاد کشاورزی تیرشان به سنگ خورد .
حدود ده سال است که دولت با هدف کنترل بازار به خرید تضمینی میوه شب عید و ذخیره سازی آن در انبارها اقدام می کند تا در کنار بازار بتواند جلوی برخی سودجویی ها را بگیرد.
در استان گیلان در طول سه سال گذشته که تنطیم بازار به جهاد کشاورزی محول شد اقدام تعاون روستایی استان گیلان در خرید تضمینی پرتقال بومی با تاکید استاندار، باعث شد تا کشاورزانی که باغهای میوه خود را رها کرده بودند دوباره این باغها را احیا کنند و در کیفیت با یکدیگر به رقابت بپردازند. ضمن اینکه خرید تضمینی پرتقال در آذر ماه باعث شد تا قیمت پایه این محصول مشخص شده و راه برای فرصت طلبی دلالان و واسطه ها بسته شود. در واقع اقدام تعاون روستایی باعث شد تا بازار نتواند قیمتی خودسرانه برای میوه شب عید تعیین کند. تیمور رنگیدن مدیر تعاون روستایی استان گیلان تاکید می کند که ما در تقابل با بازار نیستیم و می خواهیم در کنار بازار و عرضه میوه شب عید با قیمتی منصفانه، دعای خیر مردم را داشته باشیم.
در طول سه سالی که تنظیم بازار به جهاد کشاورزی سپرده شد تعاون روستایی گیلان ذخیره سازی میوه شب عید را از 900 تن به 1200 تن افزایش داد و به نظر می رسد که با اعتماد بیشتر مردم به این چرخه توزیع ، عرضه میوه شب عید در سالهای آینده افزایش یابد.
تیمور رنگیدن مدیر تعاون روستایی استان گیلان در یک گفتگو اختصاصی اظهار کرد : الحمدالله میوه شب عید نوروز اعم از پرتقال و سیب درجه یک در 65 مرکز استان گیلان توزیع شد.
وی خاطرنشان ساخت: به اندازه کافی میوه در استان ذخیره سازی گردید.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته میوه شب عید از استانهای دیگر تهیه می شد، افزود: برای دومین سال متوالی با تاکید استاندار گیلان و وزارت جهاد کشاورزی ، نزدیک به 700 تن پرتقال تامسون درجه یک مورد نیاز مردم استان گیلان در شب عید از باغداران شرق استان خریداری و ذخیره شد.
وی اضافه کرد: همچنین حدود 500 تن سیب از شهرستان اشنویه آذربایجان غربی خریداری و ذخیره سازی شد که برای اولین بار خرید سیب سفید درجه یک در کنار سیب قرمز در دستور کار قرار گرفت.
رنگیدن افزود : ذخیره میوه شب عید در گیلان 20 درصد بیشتر از سال گذشته بوده است و همچنین قرارداد خرید 100 تن پرتقال والنسیا از جنوب کشور منعقد شده بود که در صورت نیاز به گیلان حمل و توزیع شود.
مدیر تعاون روستایی استان گیلان یادآور شد: میوه شب عید باید بر اساس دستورالعمل، 15 درصد پایین تر از قیمت بازار و خرده فروشیها عرضه می شد ولی در استان گیلان با تصمیم کمیته راهبردی تلاش کردیم میوه را کمتر از قیمت میدان و کل فروشیها عرضه کنیم .
مدیر تعاون روستایی استان گیلان افزود: برای هرشهرستان استان بین سه تا 6 مرکز و برای مرکز استان نیز 15 مرکز توزیع میوه در نظر گرفته شد و براساس مصوبه کمیته راهبردی ستاد تنظیم بازار ، پرتقال درجه یک هر کیلو به قیمت 2 هزارو 180 تومان و سیب کیلویی 3 هزارو 500 تومان فروخته شد.
وی اضافه کرد : توزیع میوه شب عید در کنار بازار با هدف کنترل قیمت بازار و جلوگیری از سوء استفاده سودجویان انجام می شود و در توان تعاون روستایی هم نیست که کل میوه شب عید مصرف کنندگان را تامین کند.
وی ادامه داد: این میوه ها از 25 اسفند ماه 95 در سبدهای بین هفت تا 10 کیلوگرمی، هر روز از ساعت 8 و 30 دقیقه صبح تا 13 و همچنین از ساعت 14 تا 19 پایان تعطیلات نوروزی توزیع شد.
وی گفت: سامانه 124 ستاد نظارت بازرسی استان هم در طول این ایام پیگیر هر گونه تخلف و شکایت بود.