اختصاصی/اسرارامروز. شفاف سازی امور بایستی سرلوحه کارمان باشد/ رسانه ها پیگیری کنند / مردم هم باید رصد کنند تا کارها و رفع مشکلات به نحو احسن انجام شود/ شاهد حمایت همه جانبه محیطزیست در خصوص احداث و راه اندازی زباله سوز هستیم
امروزه هر کسی که از قزوین به سمت گیلان سفر کرده باشد منطقه سراوان رشت را بخوبی می شناسد .البته دلیل این شناخت طبیعت بکر و جنگلهای زیبای سراوان نیست بلکه بوی متعفن زباله است . رهگذارانی که همیشه سوال می کنند چرا پس از 33 سال هنوز مسئولین استانی فکری به حال آن نکرده اند؟! یا اینکه با چه استدلالی فکر دفن زباله در جنگلهای بکر سراوان به ذهن مدیران شهری وقت خطور کرد؟! زباله ایی که طبیعت زیبای منطقه را در واقع دفن کرده است. زباله ای که می توانست با بازیافت، میلیاردها تومان درآمد ایجاد کند حالا به یک فاجعه تبدیل شده است. بنا به اظهار شهردار رشت روزانه یکهزار و ۱۰۰ تن زباله وارد سراوان میشود که از این میان ۵۰۰ تن زباله از شهرهای همجوار حمل می شود و به شهر رشت تعلق ندارد .
سالهاست که مسئولین استانی و ملی عزم جدی برای رفع مشکل سراوان دارند اما اینکه چرا عزم جدی مسئولین پس از 33 سال هنوز به نتیجه نرسیده است کمی عجیب به نظر می رسد. جالبتر اینکه همه مسئولین در مصاحبه ها و جلسات خود مشکل منطقه سراوان را مشکل تمام استان عنوان می کنند و در برخی موارد بجای اینکه به وظایف خود در این خصوص به درستی بپردازند توپ را در زمین دیگری می اندازند و می گویند از سر دلسوزی این کار را انجام داده اند.
در زمان اتنخابات شورای شهر و مجلس شورای اسلامی هم حل مشکل سراوان یک شعار تبلیغاتی است و مردم سراوان پس از 33 سال، هنوز درگیر مشکلات ناشی از دفن زباله در محل زندگیشان هستند. می گویند عمر خیلی از اهالی منطقه اجازه نداد تا شاهد رفع معضل سراوان باشند و شاید عمر ما هم به دنیا نباشد . مردم سراوان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی می پرسند که چرا برای این معضل فرامنطقه ای تاکنون پاسخی قابل قبول ندادند و اعلام نمی کنند که چرا پس از 33 سال هنوز اندر خم یک کوچه هستیم؟!
دفن زباله در دل جنگلهای سراوان رشت در طول سه دهه گذشته اعتراضات گسترده مردم منطقه و بستن راه عبور خودروهای حمل زباله را هم به دنبال داشت که هر بار با وعده مسئولین ، بطور موقت آرام می شدند و دست از اعتراض بر می داشتند تا اینکه مجددا در ماه جاری، منطقه سراوان خبرساز شد. بنا به اظهار مسئولین رانش زباله در منطقه سراوان بر اثر بارش شدید باران، باعث شد تمام ۶ هکتار زمین طراحی شده برای تصفیه خانه زیر انبوهی از زباله برود و همچنین لشکر مگسها به سمت خانه های مردم در محدوده منطقه سراوان حمله ور شوند. اتفاقی که ممکن است مجددا با توجه به شرایط جوی منطقه دوباره تکرار شود. این بار اهالی منطقه سراوان کوتاه نیامدند و خواستار حضور مسئولین ملی در منطقه شدند و راه را برخودروهای حمل زباله بستند و اگر حضور مداوم و میدانی فرماندار شهرستان رشت نبود و ریش گرو نمی گذاشت شاید اتفاقات ناگواری رقم می خورد. چرا که اهالی این منطقه می گفتند : وعده های مسئولین استان برای ما رنگی ندارد.
سیروس شفقتی فرماندار شهرستان رشت با حضور مداوم میدانی خود قول داد تا حصول نتیجه کوتاه نیاید و مردم این منطقه که حضور شبانه روزی وی را در منطقه می دیدند بطور موقت قول وی را پذیرفتند.
فرماندار شهرستان رشت معتقد است که اگر با مردم شفاف باشیم قطعا با ما همکاری خواهند کرد. شفقتی به قولی که در راستای پیگیری مجدانه احداث زباله سوز و رفع معضل سراوان داده بود عمل کرد و با دعوت از دستگاه های ذیربط جلسه ای ویژه تشکیل داد. جلسه ای که شهردار و یا نماینده ای از وی حضور نداشتند.
در این جلسه مهم که با محوریت موضوع احداث و راه اندازی زباله سوز رشت برگزار شد قربانعلی محمد پور مدیرکل محیطزیست استان گیلان، امیرحسین علوی رئیس شورای شهر رشت، پویا شهشهانی مدیر پسماند استان گیلان، رحیمی بخشدار سنگر، دکتر امامی سرمایه گذار پروژه زباله سوز سراوان ،دکتر نجف زاده رییس مرکز بهداشت شهرستان رشت،سرهنگ رحیم شعبانی ،صالحی دهیار سراوان و نمایندگان بخش انتظامی نیز حضور داشتند.
حتما شهرداری کاری مهمتر از مدیریت پسماند داشته، که نتوانست در این جلسه حضور یابد
فرماندار شهرستان رشت در ابتدای این جلسه با اشاره به تبدیل پسماند به معضل شهرهای شمالی از جمله شهر رشت گفت: مردم نجیب منطقه سراوان بیش از 33 سال فشارها و مشکلات بسیار زیاد دفن زباله را در محل زندگیشان تحمل کرده اند که باید به طور اساسی به آن پرداخته شود.
وی بیان داشت: از سال 1392 قراردادی در زمینه احداث نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز در رشت در جریان بود اما بنا به دلایلی تا امروز محقق نشده است.
شفقتی با تاکید بر همت جمعی، باور قلبی و انگیزه کافی دستگاه های مرتبط بعنوان راه حل اساسی حل معضل زباله سراوان ،افزود: اقداماتی در راستای وظایف سازمانی از جمله سم پاشی و ساماندهی محل دفن زباله در سروان رشت صورت گرفته که جا دارد از همکاری دستگاه هایی که برای کمک به شهرداری رشت همت کردند قدردانی شود.
فرماندار شهرستان رشت اظهار داشت: تنها با حرف زدن و مصاحبه در رسانه ها نمی توان این مشکل اساسی را حل کرد.
وی در ادامه از مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان قدردانی کرد و خاطرنشان نمود: برخلاف همه صحبتهایی که انجام میشد شاهد حمایت همه جانبه محیطزیست در خصوص احداث و راه اندازی زباله سوز بودیم.
نماینده عالی دولت در شهرستان رشت با انتقاد از عدم حضور شهردار شهر رشت ، گفت: حتما شهرداری کاری مهمتر از مدیریت پسماند داشته، که نتوانست در این جلسه حضور یابد.
شفقتی یادآور شد: با توجه به اهمیت موضوع و لزوم جدیت کار و پیگیری ، جلسه بعدی با موضوع پسماند در سراوان برگزار میشود.
نماینده عالی دولت در شهرستان رشت با تاکید بر هماهنگی ،نظارت و تسریع کارهای مربوط به احداث زباله سوز خطاب به نمایندگان دستگاههای محیطزیست و بهداشت گفت: نظارت جدیتر در سراوان داشته باشند.
وی در پایان تاکید کرد: شفاف سازی امور بایستی سرلوحه کارمان باشد، رسانه ها پیگیری کنند و مردم هم باید رصد کنند تا کارها و رفع مشکلات به نحو احسن انجام شود.
ما از بهترین کارشناسان بین المللی برای مباحث زیست محیطی این پروژه استفاده کردیم
بهروز امامی نماینده شرکت تدبیر ،توسعه ،سلامت(TTS ) و مجری احداث زبالهسوز در شهرستان رشت در ادامه گفت: در شهرهای مختلف مشغول ارائه خدمات و فعالیت هستیم و حدود 10 سال در حوزه زیست محیطی کار می کنیم.
امامی با اشاره به افتتاح کوره های زباله سوز 200 تنی نوشهر در دهه فجر سالجاری افزود: احداث زبالهسوز ساری ، زبالهسوز یکهزار تنی تهران ، پروژه نخاله ساختمانی ۳۶۰ هزار تنی تهران و مشهد را از دیگر پروژه های این شرکت است.
نماینده شرکت TTS و مجری احداث زبالهسوز در شهرستان رشت اضافه کرد: روش کار ما بر اساس BOT است و بعد از راه اندازی و بهره برداری از برق که با هزینه خود سرمایه گذار انجام می شود، اصل و سود هزینه خود را دریافت می کنیم و پس از ۷ سال بعد از انجام اورهال ، کارخانه را تحویل می دهیم.
وی به دریافت جایزه بین المللی کنترل آلاینده ها توسط این شرکت در سال 1395 اشاره کرد و یادآور شد: با توجه به فعالیت سه ساله زباله سوز 200 تنی تهران الحمدالله حتی یک مورد آلودگی و تخلف در بررسیها گزارش نشده است.
امامی در خصوص تاخیر در اجرای پروژه زباله سوز شهرستان رشت خاطرنشان کرد: یکی از دلایل توقف و طولانی شدن پروژه ،مواجه شدن دولت با تحریمهای اقتصادی و ارزیابی محیط زیستی بود.
نماینده شرکت TTS همچنین در مورد پروژه زبالهسوز شهرستان رشت توضیح داد: پروژه زباله سوز رشت ۶۰۰ تنی است که چهار خط ۱۵۰ تنی دارد و در توافق با سازمان حفاظت محیطزیست بر اساس استاندارد EPA 20016 در مدت زمان 24 ماه اجرا خواهد شد که در صورت تأمین اعتبار بیشتر، می تواند این زمان تا شش ماه کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به پیگیری شبانه روز فرماندار نوشهر برای احداث زباله سوز این شهر ،یادآور شد: در بهمن ماه سال گذشته پیشرفت زباله سوز نوشهر 19 درصد بود در صورتیکه با حضور میدانی و جلسات هفتگی فرماندار نوشهر کاری که باید در مدت 18 ماه انجام می شد اکنون به بیش از 80 درصد پیشرفت فیزیکی رسید که بسیار ارزشمند است و جای تقدیر دارد . در شهر رشت هم با پیگیری جناب آقای شفقتی فرماندار محترم شهرستان رشت و حضور میدانی وی امیدواریم بتوانیم مدت زمان اجرای پروژه را کاهش دهیم.
امامی در ادامه به قراردادهای این شرکت در دیگر کشورها اشاره کرد و افزود: این شرکت قراردادهایی در اندونزی، 15 قرار داد در تایلند،لوکزامبورگ و استرالیا بسته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما از بهترین کارشناسان بین المللی برای مباحث زیست محیطی این پروژه استفاده کردیم تا در نهایت با حضور در دفاتر اسناد رسمی تعهد بدهیم که هر گاه خروجی آب یا گاز این پروژه خارج از استانداردهای ایرانی و بین المللی باشد سازمان حفاظت محیط زیست مجوز دارد بدون هیج تشریفات قانونی کار این پروژه را متوقف کند.
دلیل اتفاقات اخیر در منطقه سراوان چیزی جز کم کاری شهرداری این کلانشهر نبوده است
قربانعلی محمد پور مدیرکل محیطزیست استان گیلان و دبیر کارگروه پسماند استان در این جلسه گفت: دلیل اتفاقات اخیر در منطقه سراوان چیزی جز کم کاری شهرداری این کلانشهر نبوده است و امیدواریم انشالله با حضور دکتر نصرتی شهردار جدید رشت این مشکل برطرف می شود.
محمد پور با تاکید بر الزام قانونی در بحث مدیریت شهری و پسماند،خاطرنشان کرد: امروز در مدیریت شهری هیچ کاری مهمتر و واجب تر از پسماند نداریم.
وی در ادامه به دلیل تأخیر ارسال گزارش ارزیابی محیط زیستی شرکت مجری اشاره کرد و گفت: گزارش در ماه گذشته به سازمان محیطزیست ارسال شد و ما بعد از ۲۵ روز نظر دادیم و اکنون منتظر اصلاح موارد از طرف شرکت مجری هستیم.
مدیرکل محیطزیست استان گیلان اظهار کرد: اقدامات خوبی در خصوص توسعه خیابانها و امور فرهنگی شهر رشت صورت گرفته است که در جای خود قابل توجه است اما متاسفانه در حوزه پسماند علیرغم تذکرات و اقدامات قضایی در شهرستانها از جمله سراوان ،نتیجه ایی نگرفتیم.
وی تاکید کرد: محیطزیست نقش نظارتی خود را به شدت دنبال می کند و اقدامات قضایی در رابطه با شهرداریها و دستگاههای متخلف انجام شده است.
وی آمادگی سازمان حفاظت محیط زیست را برای صدور مجوز نهایی احداث زباله سوز پس از ارزیابی محیط زیستی شرکت مجری و اصلاحیه های شهرداری اعلام کرد.
پروژه زباله سوز شهرستان رشت به 86 میلیون دلار اعتبار نیاز دارد
پویا شهشهانی مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند استان گیلان هم در ادامه گفت: این پروژه نیاز به ۴۰ میلیون دلار برای ساخت زباله سوز و ۴۶ میلیارد تومان برای ابنیه دارد و اگر ۲۵ درصد قرارداد طبق توافق قبلی پرداخت شود پروژه اجرایی خواهد شد.
وی اضافه کرد: سهم شرکت مجری ۱۳ میلیون دلار و سهم طرف ایرانی نیز نزدیک ۲۷ میلیون دلار بهعلاوه هزینه ساخت ابنیه خواهد بود. 10 میلیارد و 920 میلیون معادل ۴.۱ میلیون دلار در سال 1393 پرداختشده است و ۵.۶ میلیون دلار پیشپرداخت باقیمانده است.
شهشانی افزود: در آبان سال 1395زمین به شرکت مجری احداث زباله سوز تعرفه شد و این شرکت در ۲۱ شهریور ۹۶ گزارش ارزیابی محیطزیستی خودش را به اداره کل محیطزیست استان گیلان ارائه داد.
اگر حضور فرماندار نبود مشکلات زیادی داشتیم
رحیم رحیمی بخشدار سنگر نیز در این جلسه که دل پر غصه ای از مشکلات مردم سراوان داشت و مسئول مستقیم رسیدگی به مشکلات اهالی منطقه سراوان است از عدم نظارت دستگاههای متولی در سراوان انتقاد کرد و گفت: بیش از 30 سال است که مردم سراوان مشکلات زباله شهرستان رشت و چند شهر همجوار را تحمل می کنند. مردمی که حجت را در طول انقلاب بر ما تمام کردند و ما وظیفه سنگینی نسبت به آنها داریم.
وی خطاب به سرمایه گذار گفت:هر زمان شما اجرای پروژه زباله سوز را آغاز کنید جناب فرماندار و عوامل فرمانداری لز هیچ کمکی دریغ نخواهند کرد.
وی شهرداری را متولی این موضوع اعلام کرد و اضافه نمود: اگر بهداشت و محیط زیست گزارشی از وضعیت محل دفن زباله در سراوان و مشکلات ناشی از آن در جلسات ارائه نکنند آیا فرمانده نیروی انتظامی،سربازرس استان،مسئولین سازمانهای نظارتی و ... باید گزارش بدهند؟!
وی یادآور شد: آیا در زمانی که بهداشت عمومی تهدید و مگس بیش از دو هفته امان مردم منطقه را بریده بود گزارشی تهیه شد؟ خواهش می کنم توپ را در زمین دیگری نیاندازید. اهالی منطقه سراوان این بار فقط می خواستند تا از نهاد ریاست جمهوری مسئولی بیاید و از نزدیک وضعیت زندگیشان را ببیند و اگر حضور فرماندار نبود مشکلات زیادی داشتیم. وظیفه فرمانداری نظارتی است شورای حل اختلاف نیست که در هر اعتراض ورود کند ؟!
بخشدار سنگر با اشاره به تحمل مردم سراوان در طول ۳۰ سال گذشته ابراز امیدواری کرد که روند ساخت زبالهسوز تسریع پیدا کند.