اختصاصی/اسرارامروز.مسئولین چاره ایی جز حل معضل زباله سراوان و احداث سریع زباله سوز ندارند/مسئولین ما در خصوص زباله سراوان در گذشته کم کاری کردند/حساسیت پیگیری و حل معضل زباله سراوان در دوره چهارم شورای اسلامی شهر رشت ایجاد شد/در پروژه زباله سوز فقط تعیین زمین به عهده شهرداری بود
معضل زباله سراوان سالهای طولانی است که باعث رنج و عذاب مردم منطقه سراوان و استان گیلان شده است. شاید تصور مردم این باشد که شهرداری رشت جنگلهای زیبای سراوان را محل دفن زباله قرار داده است در صورتیکه بنا بر ماده 12 قانون مدیریت پسماند، محل هاي دفن پسماند براساس ضوابط زيست محيطي توسط وزارت كشور با هماهنگي سازمان و وزارت جهاد كشاورزي تعيين شده و فقط مدیریت زباله را به شهرداریها سپردند. پس در واقع استاندار وقت گیلان بعنوان نماینده عالی دولت در استانه باید پاسخگوی این سوال باشد که به چه دلیل جنگلهای زیبای سراوان را با زباله نابود و متعفن نموده است؟ آیا راه دیگری برای حل معضل زباله وجود نداشت؟ مشکل زباله سراوان مربوط به دیروز و امروز نبوده و طی 33 سال همچنان ادامه دارد.
متاسفانه قرارداد احداث زباله سوز،تفکیک و تصفیه شیرابه زباله که در سال 1392 منعقد شده است تاکنون اجرا نشده و سرمایه گذار این پروژه بلاتکلیف بود تا اینکه رانش زباله در سراوان مردم منطقه را مجبور به اعتراض و بستن مسیر حمل زباله نمود. مردمی که اعتراضات گذشته آنها راه بجایی نبرد بود این بار اصرار بر حضور مسئولین کشور را در محل دفن زباله داشتند که مجددا با وعده ها بطور موقت آرام شدند .
دکتر امامی سرمایه گذار این پروژه پس از سالها سرگردانی همچنان اصرار دارد که می تواند در صورت آماده شدن شرایط قرارداد ، پروژه زباله سوز را به بهترین شکل و با خروجی گاز و آب بر مبنای استاندارد کشور اجرا کند و آمادگی خود را اعلام کرد هر کسی از مردم و مسئولین رشت اگر ابهامی در خصوص عمکرد این تکنولوژی زباله سوز داشته باشد با هزینه شخصی به نیروگاه زباله سوز خود در تهران ببرد تا از نزدیک نحوه کار آن و اینکه هیچ آلایندگی ندارد را ببینند. لازم به یادآوری است که مدت قرار داد مذکور 7 ساله است ولی بدون اینکه اجرا و راه اندازی شود و به بهره برداری برسد حدود 3 سال از مدت قرار داد آن گذشته است. به نظر می رسد همت جمعی مسئولین می تواند مردم منطقه سراوان را برای همیشه از معضلات زباله نجات دهد و البته این بار در این راستا جلسات زیادی هم برگزار شده است .
فاطمه شیرزاد عضو کمیسیون بهداشت و محیط زیست شواری اسلامی شهر رشت در یک جلسه پای صحبت سرمایه گذار پروژه زباله سوز شهر رشت نشست. وی در این جلسه که با حضور علی بهارمست معاون خدمات شهری و جهانگیری مدیرعامل کارخانه کود عالی شهرداری رشت و دکتر بهروز امامی نماینده شرکت تدبیر ،توسعه ،سلامت( TTS ) و مجری احداث زبالهسوز در شهرستان رشت برگزار شد هدف از تشکیل این جلسه را اهتمام شورای پنجم شهر رشت در رفع موانع احداث و راه اندازی زباله سوز عنوان کرد و گفت: حساسیت پیگیری و حل معضل زباله سراوان در دوره چهارم شورای اسلامی شهر رشت ایجاد شد.
وی بر ضرورت ایجاد کار گروه مشخص و مختص رفع موانع پروژه زباله سوز رشت به ریاست استاندار تاکید کرد و افزود: اگر روند احداث و راه اندازی پروژه زباله سوز رشت در این کارگروه بطور مستمر پیگیری شود در تسریع اجرای آن ، تصمیمات بهتری اتخاذ می گردد.
به گفته این عضو شورای اسلامی شهر رشت ، مسئولین چاره ایی جز حل معضل زباله سراوان و احداث سریع زباله سوز ندارند.
شیرزاد در ادامه با تاکید بر اینکه باید تکلیف سرمایه گذار این پروژه را روشن کنیم ،اضافه کرد: مسئولین ما در خصوص زباله سراوان در گذشته کم کاری کردند. متاسفانه نحوه دفن زباله در استانهای شمالی به درستی مدیریت نشد و زباله ای که می توانست میلیاردها درآمد ایجاد کند هم به سلامت مردم آسیب وارد کرد و هم محیط زیست ما را ویران نموده است.
عضو کمیسیون بهداشت و محیط زیست شواری اسلامی شهر رشت در ادامه به زباله های عفونی بیمارستانها اشاره کرد و یادآور شد: متاسفانه هنوز تکلیف زباله های عفونی بیمارستانی ما مشخص نیست. فقط بیمارستان حضرت رسول اکرم از بیمارستانهای دولتی گیلان تصفیه خانه فاضلاب دارد و همچنین از محل 50 میلیارد تومان منابع دولت برای احیای دو رودخانه گوهررود و زرجوب یک میلیارد تومان هم به احداث دو تصفیه خانه فاضلاب بیمارستانهای پورسینا و رازی اختصاص یافت ولی بقیه بیمارستانها همچنان فاقد تصفیه خانه فاضلاب هستند.
وی با تاکید بر اینکه حرف زیاد می زنیم و عمل نمی کنیم، خاطرنشان کرد: مردم از ما عمل می خواهند. متاسفانه شهرداری مسئول جانمایی محل دفن زباله در سراوان نبوده که اکنون توسط برخی مسئولین متهم می شود . از ابتدا هم دفن زباله درسراوان اشتباه بود.
وی ضمن اظهار این مطلب که متاسفانه دلسوزی کم بوده و تمام فشارها به شهرداری وارد می شود، اضافه کرد: ما قصور خود را می پذیریم ولی همه قصور از شهرداری نیست و دستگاه های مرتبط با موضوع ، هر کدام به سهم خود مقصر هستند .
شیرزاد با اشاره به اینکه در برخی کشورهای دنیا زباله سوزها در داخل شهر قرار دارند ،عنوان کرد: اکنون این عزم در استان و شورای شهر رشت وجود دارد که باید زباله سوز راه اندازی شود و نباید مقابل یکدیگر بایستیم و نیازمند همدلی و همراهی مسئولین هستیم و باید حرفها را به عمل ثابت کنیم.
عضو کمیسیون بهداشت و محیط زیست شواری اسلامی شهر رشت در پایان با تاکید بر اینکه در پروژه زباله سوز فقط تعیین زمین به عهده شهرداری بود و از همان ابتدای بستن قرارداد شهرداری اعلام آمادگی کرد، یادآور شد: علت تاخیر احداث و راه اندازی زباله سوز شهر رشت متوجه شهرداری نیست. طبق قانون کارگروه کشوری زباله سوز ، قرار شد هیچ اقدام اجرایی قبل از تایید ارزیابی زیست محیطی انجام نگیرد و تایید ارزیابی زیست محیطی هم به عهده سازمان حفاظت محیط زیست کشور است . پیش از حضور جناب آقای محمد پور مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان ، دو سال تایید زیست محیطی محل استقرار زباله سوز رشت در استان گیلان طول کشید و یکسال هم در تهران بلاتکلیف ماند و اگر پیگیری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان نبود شاید هنوز هم پاسخی دریافت نمی شد و الحمدالله ادامه کار ارزیابی زیست محیطی در حال پیگیری است.
دکتر بهروز امامی نماینده شرکت تدبیر ،توسعه وسلامت (TTS ) و مجری احداث زباله سوز در ادامه این جلسه با اشاره به ابهامات احتمالی گفت: نمونه این پروژه در تهران حدود 3 سال در حال فعالیت است که هیچ مشکلی نداشته و در مباحث محیط زیستی تمام موارد مورد نظر سازمان محیط زیست را پاس کرده است و تمام خروجیهای گاز و آب این پروزه بصورت آنلاین بررسی می شود.
امامی افزود: آزمایشگاه های معتبر ناظر ثالث در طول فعالیت 3 ساله نیروگاه زباله سوز تهران بصورت دوره ای به تعداد 13 بار عملکرد نیروگاه را کنترل کردند .همچنین 4 بار بصورت سرزده این آزمایشات انجام شد و یکبار هم توسط کارشناسان خارجی این آزمایش به درخواست ایران صورت پذیرفت.
نماینده شرکت تدبیر ، توسعه وسلامت (TTS ) و مجری احداث زباله سوز به استاندارد خروجی گاز زباله سوزها در ایران اشاره کرد و خاطرنشان نمود: هیات دولت میزان خروجی گاز نیروگاه های زباله سوزها را رسما در تاریخ 31 فروردین 1395 مصوب و برای اجرا ابلاغ کرد و همه ما موظف به رعایت آن هستیم.
وی اضافه کرد: مستندات تولید برق و تاییدیه شهرداری تهران در خصوص نیروگاه زباله سوز تهران بصورت آنلاین در دسترس قرار دارد و ما هم این مستندات را در اختیار شهرداری رشت قرار دادیم.
امامی در پایان با اشاره به اینکه شرکت تدبیر ، توسعه و سلامت (TTS ) در 6 کشور دنیا دفتر دارد،اعلام کرد : ما از بهترین کارشناسان بین المللی برای مباحث زیست محیطی در این پروژه استفاده کردیم و در نهایت با حضور در دفاتر اسناد رسمی تعهد می دهیم که هر گاه خروجی آب یا گاز این پروژه خارج از استانداردهای ایرانی و بین المللی باشد سازمان حفاظت محیط زیست مجوز دارد بدون هیج تشریفات قانونی کار این پروژه را متوقف کند.