ادامه خاموشی‌ها و چشم‌ انداز تاریک صنعت بحران‌ زده استان گیلان؟!
استاندار گیلان تعارف ها را کنار بگذارد

ادامه خاموشی‌ها و چشم‌ انداز تاریک صنعت بحران‌ زده استان گیلان؟!

اختصاصی/ اسرار امروز/ حسن سامری. صنایع گیلان ، مرغ عزا و عروسی هستند/ شاید داستان این قطعی‌ها از جای دیگری آب بخورد/ گردن صنعت در این استان از مو هم باریک تر است؟!/ چرا وقتی مصرف گاز و برق در کشور افزایش یافت، تاوان آن  را صنایع گیلان باید بدهند/ آیا مسئولان توزیع برق گیلان می خواهند حقوق و عیدی کارگران، حق بیمه، مالیات، اقساط بانکی و ... واحدهای تولیدی را بپردازند که به راحتی تصمیم می گیرند برق صنایع گیلان را قطع کنند؟/ برخی استانهای دیگر کشور اصلا قطعی برق نداشتند و یا اینکه از 45 دقیقه تجاوز نکرد!/ تاوان چه میزان از کمبود بی برقی گازی کشور از جیب  مردم و صنعت گیلان باید پرداخت شود ؟!

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسرار امروز، قطع برق بدون برنامه و ناگهانی بنگاه‌های تولیدی استان گیلان در روزهای اخیر، گریبان آنان را گرفته و  امان بخش صنعت را بریده است. پیامدهای جدی چنین خاموشی هایی در بخش مولدی که می‌تواند اقتصاد کشور را نجات دهد، در آینده ای نزدیک به تدریج آشکار می ‌شود.

موضوعی تکراری در طول سنوات گذشته، که کمبودهای وزارت نیرو در تامین برق  با فشار به بخش صنعت جبران می‌شود. در استانی که صنایع به زحمت سر پا ایستاده اند، در تابستان‌ها سعی بر این دارند تا برق کمتری مصرف کند و در زمانی که صنایع باید فعالیت داشته باشند می‌گویند کار نکنید و یا تمهید دیگری بیندیشید که این تمهیدات به لحاظ سرمایه‌ای برای صنعتگران گران تمام می‌شود.

صنعت گیلان همانند بیماری است که برای ادامه بقا به نفس مصنوعی وصل است که آن هم با برنامه و یا بدون برنامه قطع می شود. مشکل تامین سوخت کشور مشکل امسال و سال گذشته هم نیست و متاسفانه این قطعی ها اکنون از تابستان ها به زمستان ها هم افزایش یافت. ظاهرا قرار نیست گیلان رنگ روز خوش را در برخی فصول سال ببیند. طی سنوات گذشته بارها استان گیلان با چنین مشکلات دست و پنجه نرم کرده ، اما جز وعده مسئولان ، نتیجه دیگری حاصل نشده است و ادامه این روند، مشکلات مردم را تشدید می کند.

داستان تکراری قطعی مداوم و چند ساعته  برق در مناطق مختلف گیلان همچنان ادامه دارد و خواب سنگین و زمستانی برخی مسئولان در این شرایط سخت برای صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی گران تمام شده است. بخش صنعت از بی‌نظمی در خاموشی‌ها کلافه است.

واکنش وزارت نیرو و شرکت توزیع نیروی برق استان گیلان هم در برابر این مطالبه به ‌حق ، چیزی جز سکوت نیست. در برخی بیانیه های وزارت نیروه تاکید شده که خاموشی‌های ایجادشده قابل برنامه‌ریزی از قبل نبوده و تنها با ۱۰ درصد کاهش مصرف گاز و برق، امکان استمرار تأمین مطمئن گاز و برق در کشور فراهم خواهد بود. در حالی وزارت نیرو مدعی است بی‌برقیِ گازی غیر قابل پیش بینی است که وزارت نفت در واکنش به گزارش «شرق» با تیتر «چه کسی مسئول تأمین سوخت نیروگاه‌ها است»، تأکید می‌کند: درخصوص تأمین سوخت نیروگاه‌های حرارتی با توجه به جهش زودهنگام مصرف گاز به دلیل بروز سرمای پیش‌رس و تداوم آن، گاز تحویلی به نیروگاه‌ها کاهش یافته است که با توجه به پربودن ذخایر سوخت مایع و همچنین ارسال شبانه ‌روزی سوخت مایع برای نیروگاه‌ها، هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد و تاکنون با تلاش کارکنان خدوم صنعت نفت و نیرو، هیچ نیروگاهی به دلیل نبود یا کمبود سوخت از مدار تولید برق خارج نشده است؟!

البته مصرف گاز بخش خانگی در ایران بالاتر از مصرف میانگین جهانی  است و باید با اتخاذ تدابیری به سمت استفاده بهینه حرکت کنیم؛ اما فرهنگ سازی برای مصرف بهینه موضوعی نیست که در زمان بروز چالش، آن را مورد توجه قرار داد. وزارت نیرو در هر فصلی که نیروگاه‌ها به کمبود بخورند، بخش صنعت را وادار می کند که تاوان بدهد. برخی صاحبان صنایع و تولید کنندگان می گویند وقتی بخش صنعت به اندازه مورد نیاز خود سوخت مصرف می کند چرا تاوان مصرف بالای بخش خانگی را باید بدهد؟

وضعیت به گونه ایست که رییس هیئت مدیره کانون کارفرمایان گیلان به مسئولان گیلان هشدار داد که کارخانجات گیلان دارند به خاک سیاه می‌نشینند و قطعی‌های مکرر برق را جنایت و خیانت عنوان کرد. وی گفت: وقتی برق مازاد استان گیلان در شبکه به سایر استان‌ها صادر می‌شود بنابراین چرا و به چه دلیلی باید برق کارخانجات استان قطع شود، آن هم در دوره و زمانه‌ای که تولیدکنندگان ما با تمام گرفتاری‌ها و انواع مشکلات مشغول تولید هستند؟!

برخی صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی گیلان در پی قطع مکرر برق با اظهار نگرانی در این راستا خواهان بررسی این وضعیت و پیگیری این امر از طریق این رسانه شدند.

یکی از صاحبان صنایع در شهر صنعتی رشت گفت: چرا وقتی مصرف گاز و برق در کشور افزایش می یابد، تاوان آن  را صنایع گیلان با قطع 8 ساعته گاه و بیگاه باید بدهند و تحمل کند؟

وی افزود: شوک هایی که قطعی برق به کوره های برخی کارخانجات گیلان می‌زند بسیار جدی است و در برخی موارد به چندین میلیارد یورو هم می تواند افزایش یابد و عواقب قطع مکرر برق در بخش صنعت در چند ماه آینده با افزایش قیمتها خود را نشان خواهد داد.

وی افزود: متاسفانه شرکت توزیع برق گیلان حتی طبق برنامه های خاموشی خود نیز عمل نمی کند و پا را فراتر نهاده و با خاموشی بدون برنامه ، صاحبان صنایع و برخی واحدهای تولیدی را به تنگ آورده  است.

یکی دیگر از صاحبان صنایع گفت: اگر این واحدهای تولیدی در پرداخت قبوض خود تاخیر داشته باشند به راحتی از سوی مسئولان توزیع برق محاکمه و در صورت تاخیر در پرداخت هم ممکن است توقیف اموال را در پی داشته باشد. اینکه چرا توزیع برق استان گیلان به صراحت اعلام نمی کند که تاوان چه میزان از کمبود بی برقی گازی کشور را از جیب و زندگی مردم و صنعت گیلان باید بپردازد، هم در هاله ای از ابهام قرار دارد؟!

وی با اشاره به خاموشی های کوتاه مدت در دیگر نقاط کشور مدعی شد که برخی استانهای دیگر کشور اصلا قطعی برق نداشتند و یا اینکه از 45 دقیقه تجاوز نکرد! چرا مردم گیلان باید تاوان کمبودهای کشور را با این شدت و حدت بپردازد؟

این صاحب صنعت در شهر صنعتی رشت خواستار شد تا میزان و برنامه خاموشی های دیگر نقاط کشور اطلاع رسانی شود تا این ابهام که بی برقی گازی وزارت نیرو بیشتر از جیب مردم و بخش صنعت گیلان پرداخت می شود، رفع گردد.

وی گفت:  اگر واقعاً با کمبود و افزایش مصرف گاز روبرو هستیم کمبود آن باید به عدالت بین همه  استانهای کشور توزیع شود.

یکی دیگر از صاحبان صنایع نیز گفت:هر زمان هم مسئولین وزارت نیرو و شرکت توانیر در تامین سوخت دچار مشکل می شوند اطلاعیه های فوری صادر می کنند که به دلیل محدودیت در تامین سوخت نیروگاهها ، برق صنایع را قطع می کنند؟! در واقع دیواری کوتاه تر پیدا نمی کنند بدون اینکه به عواقب اجتماعی و اقتصادی آن فکر کنند.

وی خاطرنشان کرد: قطعی برق و خساراتی که به مشترکین وارد شده، در سالجاری از سوی شرکت توزیع پرداخت نشده و مشترکین همانند توپ سرگردان تنها می شنوند که صبر ایوب داشته باشید تا دستورالعمل ابلاغ شود. وقتی نمی توانند این خسارتها در بخش خانگی و تجاری را پرداخت کنند، چگونه می خواهند خسارتهای میلیاردی و یورویی قطع ناگهانی و بدون برنامه 8 ساعته برخی صنایع را بپردازند؟!

وی تاکید کرد: قطعی های 8 ساعته برق علاوه بر خسارتهای میلیاردی به تجهیزات و ماشین آلات ، آنان را در پرداخت حقوق، عیدی و سایر مزایا در آستانه شب عید 1400 با چالش جدی روبرو می کند که تبعات اجتماعی آن در آینده نزدیک دامن استان گیلان را خواهد گرفت و استاندار گیلان باید در این خصوص پاسخگو باشد.

یکی دیگر از مدیران واحدهای تولیدی بابیان اینکه قطع ناگهانی برق صنایع گیلان در حین کار چه توجیهی دارد؟! گفت: وقتی دولت نمی تواند در شرایط تحریم باری از روی دوش صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی بردارد، چرا هزینه های ناخواسته تعمیرات را در این شرایط سخت تحمیل می کند؟

وی با تاکید بر اینکه سوء مدیریت در این حوزه قابل قبول نیست و صنایع سالهاست در اینگونه شرایط ، مرغ عزا و عروسی می شوند، یادآور شد:  در ایران برخلاف دیگر کشور‌ها که اولین حمایت های خود را به تولید اختصاص می‌دهند، وقتی با کمبود‌ها روبه ‌رو می‌شویم، برای اینکه محبوبیت بخرند اولویت‌ها را تغییر می‌دهند. برای آن‌ها بخش خانگی نسبت به منافع ملی کشور اولویت دارد، به همین دلیل با اولین کمبود، برق واحد‌های تولیدی را قطع می‌کنند.

وی اضافه کرد: این چه مدیریت مصرفی است که برق بخش تولید در گیلان را آن هم بدون اطلاع قطع می‌کنید ، چون گردن صنعت در این استان از مو هم باریک تر است؟! آیا مسئولان توزیع برق گیلان و شرکت توانیر می خواهند حقوق و عیدی کارگران، حق بیمه، مالیات، اقساط بانکی و ... واحدهای تولیدی را بپردازند که به راحتی تصمیم می گیرند برق صنایع گیلان را قطع کنند؟

یکی دیگر از صاحبان صنایع در گیلان که خسارت سنگینی به دلیل قطع برق به وی تحمیل شد با اشاره به  قانون بهبود مستمر فضای کسب ‌وکار گفت: در شرایط تحریمی که همه قطعات و ماشین الات برخی صنایع تحت تحریم است، بدون اطلاع برق واحد تولیدی را قطع و ضرر و زیان میلیاردی وارد می کنند و کک شان هم نمی گزد.

وی با بیان اینکه اعتقاد داریم وزارت نیرو به تکلیف‌های قانونی خود عمل نکرده است، یادآور شد: قطع  مکرر و بدون  برنامه برق  موجب شده تا ماشین آلات و تجهیزات برخی واحدهای تولیدی دچار فرسودگی زودرس شود و عمر این ماشین آلات و تجهیزات کاهش یابد. ماشین آلاتی که نباید به یکباره از مدار خارج شوند و قطع برق و توقف ناگهانی به نوعی شوک به این دستگاه های برقی وارد می کند که نتیجه اش فرسودگی سریع است و طبق قانون بهبود مستمر فضای کسب ‌وکار، قطع برق بخش صنعت باید راهکار آخر باشد و تصویب این قانون حق اعلام خسارت برای بخش صنعت ایجاد می‌کند و فعالان صنعت گیلان قصد دارند به خاطر بی‌نظمی‌های اخیر در قطع برق اعلام خسارت کنند.

وی از مسئولان وزارت نیرو می پرسد: چرا در طول 40 سال گذشته با علم و آگاهی نسبت به افزایش مصرف خانگی برق و گاز ، پیش بینی های لازم جهت مدیریت مصرف صورت نگرفته است؟ اگر شما پیش بینی نکردید به چه استناد قانونی ، بخش صنعت به تنهایی باید تاوان آن را بپردازد؟! چرا به راحتی در گیلان گردن صنعت را می زنید؟ چرا بخش صنعت در اولویت تأمین برق وزارت نیرو نیست؟!

وی از استاندار گیلان خواست تا آستین ها را بالا بزند و تعارف ها را کنار بگذارد و افزود: چون تاکنون پیگیر مطالبه ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب ‌وکار نبودیم و هیچ خسارتی دریافت نکردیم، وزارت نیرو تاوان کم کاری های خود در سالهای گذشته را از بخش صنعت می پردازد و از استاندار گیلان انتظار داریم تا این مطالبه عمومی یعنی ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب‌وکار را در دستور کار قرار دهد.

این تولید کننده در پایان افزود: اینکه اگر سازمان خدمات‌ رسان نتواند تحت هر عنوانی خدمات خود را به بخش صنعت و معدن ارائه دهد و صنعتی دچار خسارت شود، پس از تأیید خسارت از سوی سازمان صمت، آن دستگاه خدمات دهنده  باید به صنعت مذکور خسارت پرداخت کند.

گفتنی است با قطع برق در روزهای اخیر قدرت برنامه ریزی از تولید کنندگان گرفته شده است. صنعتگران گیلانی همچنین قطع مکرر برق و گاز را مغایر ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب و کار دانسته و معتقدند که طبق این قانون، شرکت های خدمات دهنده نه تنها موظفند هرگونه قطعی گاز و برق را از قبل به آنها اطلاع دهند ، بلکه باید نسبت به جبران خسارت های وارده هم اقدام کنند.

قانون بهبود فضای کسب و کار، این حق را ایجاد کرده است که صنایع بعد از قطعی برق می توانند در صورت خسارات احتمالی، تقاضای خسارت کنند. خسارتهایی که ممکن است در دو بخش تجهیزات و ماشین آلات و عدم تولید ایجاد می شود.

مردم گیلان هم معتقدند قطع مداوم وچند ساعته و بی برنامه برق در حالی که شیوع کرونا به اندازه کافی به بخش صنعت خسارت وارد نموده ، بار مضاعفی است اما در گیلان گوش شنوایی وجود ندارد و مسئولین پاسخگو نیستند. نبود برنامه زمانبندی مشخص واحدهای تولیدی و صنعتی را در فعالیت روزانه با سرگردانی مواجه نموده است.

اگر ادعای برخی صاحبان صنایع در این خصوص که استانهای دیگر همانند گیلان خاموشی های مکررو چند ساعته ندارند، درست باشد ، شاید داستان این قطعی‌ها از جای دیگری آب بخورد. به روایتی دیگر هر چند مدیرعامل توزیع برق گیلان مدعی شد لجبازی شرکت توانیر در تامین اعتبارات و ... صحت ندارد اما اگر اخبار خاموشیهای کوتاه مدت استانهای دیگر کشور صحت داشته باشد ، در اذهان عمومی واکنش های توانیر بابت دخالت استاندار و برخی نمایندگان مجلس گیلان در تصمیم گیریهایش تفسیر می شود.

رگ حیات اقتصاد جامعه و کشورمان وابسته به همین تولیدات ملی و خودکفایی است ، از نمایندگان انقلابی مجلس این انتظار وجود دارد تا با حضور میدانی، پای صحبت صاحبان صنایع و تولید کنندگان بنشینند و توضیح دهند در این راستا تاکنون چه اقداماتی انجام داده اند.

امروزدر شرایطی سختی به سر می بریم و حتی وضعیت از جنگ نظامی هم دشوارتر است، اما صنعتگران ایستاده اند، مقاومت می کنند و با تمام توان و فکر و اندیشه مثبت به فکر نجات کشور هستند بنابراین نباید اجازه داد صنعتگران کشور خسته شوند . امروز حتی کارگرانی که حقوقشان به اندازه خرید دو بار برخی وزرا و مسئولان نیست، انتظار دارند مسئولان استان گیلان دست روی دست نگذارند و از صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی حمایت کنند.

مشکل هرچه هست باز هم شرکت توزیع ‏برق گیلان کمترین کاری که می‌تواند در این زمینه انجام دهد، پاسخگویی دقیق به مردم و صاحبان صنایع و تولید کنندگان است. سوال این است چرا مسئولان شفاف صحبت نمی‌کنند که مشکل برق چیست؟ چرا همه چیز را در ابهام نگه می‌دارند؟

ارسال شده در شنبه ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۲۵ قبل‌ازظهر
کد خبر: 4974002
آخرین خبر ها
گزیده خبرها