به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسرار امروز، در سالهای نه چندان دور ، تهدیدها و جنگهای بین کشورها "نظامی" بود و این تیر و توپ و موشک بود که برتری کشورها را ثابت می کرد. اما اکنون غالبا تهدیدها و جنگ بین کشورها فقط و فقط اقتصادی است و هر کشوری در جنگ اقتصادی پیروز شود به حق و حقوق خود دست خواهد یافت.
صادرات غیرنفتی یکی از ارکان تأثیرگذار در تولید ناخالص ملی به شمار میرود و میتواند در شرایط تنگنای درآمدهای نفتی به عنوان جایگزینی برای جبران مشکلات حوزه صادرات نفتی و یکی از ضروریات اقتصاد کشور باشد.
با توجه به وجود انواع مشکلات در صادرات کالا به واسطه تحریمهای ظالمانه دشمنان نظام و همچنین شیوع ویروس کرونا نمیتوان انتظار چندانی از رشد صادرات داشت، اما با توجه به شعار جهش تولید که از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان چراغ راه امسال برای اقتصاد کشور تعریف شده، دولت میتواند اقداماتی را برای تغییر این روند و افزایش صادرات غیرنفتی انجام داده و کمبود ارز ناشی از کاهش صادرات نفتی را جبران کند.
در شرایط کرونایی با توجه به رکود و نابسامانی های اقتصادی و همچنین تحریمهای اِعمال شده و محدودیتهای اقتصادی بین المللی سالهای اخیر، صادرات کاری سخت و طاقت فرساست.
استان گیلان به لحاظ شرایط اقلیمی و جغرافیایی و همسایگی با کشورهای حاشیه خزر و همچنین ارتباط با کشورهای اروپایی از این طریق، از ظرفیتهای ترانزیتی ممتازی در مقایسه با سایر استانهای کشور برخوردار است.
همچنین با توجه به فراهم بودن ظرفیتهای ترانزیتی زمینی، ریلی، دریایی و بندری برای حمل ونقل کالا و ماشینآلات، این استان به عنوان قطب صادرات غیرنفتی از صادرات محصولات سایر استانها نیز استقبال میکند.
هر چند استاندار گیلان دی ماه سالجاری از تحقق ۷۷ درصدی هدفگذاری صادرات در گیلان خبر داد و با پز کسب رتبه یازدهم گیلان در ثبت سفارش و صادرات میوه و سبزیجات، افتخار کرد و اعلام کرد استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی از رویکردهای دولت است و دستور داد : باید با افزایش سرعت و دقت عمل در تخلیه و بارگیری، مبادلات خارجی و تجارت برای بازرگانان داخلی و بازرگانان سایر استانها و همچنین کشورهای همسایه جذابیت ایجاد شود، اما به گزارش مهر، صادرکنندگان در استان گیلان از بروکراسی تجاری دل پر خونی دارند و از برخورد سلیقهای گمرک با صادرکنندگان به شدت گلایه دارند؟!
روسیه یکی از مهمترین کشورهای هدف اقتصادی ایران در صادرات کالا است، یکی از جملاتی است که وِرد زبان هادی تیزهوش تابان رییس اتاق بازرگانی گیلان در جلسات بوده و ایشان هم در بیشتر جلسات به دولت توصیه می کند که باید موانع از سر راه تولیدکنندگان و صادر کنندگان برداشته شود . وی که ید طولایی در اتاق بازرگانی گیلان دارد، با تشویق و تایید حرف استاندار در زمینه تحقق ۷۷ درصدی هدفگذاری صادرات در گیلان، تلاش می کند عملکرد اتاق بازرگانی استان گیلان را مثبت نشان دهد در حالیکه گفتگوی مهر با برخی صادر کنندگان حکایت از بی مهری برخی مسئولان گیلان با صادر کنندگان و تولیدکنندگان دارد. حتی برخی صادر کنندگان در این گزارش ادعا می کنند که آمارهای صادرات کاهش یافته است؟!
برخی کارشناسان می گویند متاسفانه طی سالهای اخیر حمایتهای قابل قبولی از سوی دولت و حتی دستگاههای ذیربط بصورت عملی از صادرات و صادرکننده صورت نگرفته و همه این بی مهری ها به بی اعتقادی قوۀ مجریه به "صادرات" و همچنین شکم سیری دولت آن هم فقط و فقط بدلیل فروش بی برنامه نفت و گاز و خام فروشی ذخایر طبیعی که طی دهها سالهای گذشته بصورت یکنواخت و عادت گونه انجام شده است، بر می گردد و دولت بطور جدی و عملی از "صادرات" حمایت نکرده و وارد گود اجرایی نشده و همیشه شعار حمایت از صادرات را داده و ژشت آن را برای مردم گرفته است!! فقط موقعی که درآمدهای نفتی کاهش یافته و دولتمردان عزیز بی پول شده اند به یاد صادرکنندگان افتاده و صادرات و درآمدهای نفتی را برای کشور حیاتی دانسته اند.
حتی توصیه می کنند که برای دلخوشی صادرکنندگان، شعارها و وعده وعیدهای غیرعملی و توخالی ندهند تا این نیمچه اعتماد بین دولت و صادرکنندگان و فعالان اقتصادی هم با عملکرد ظاهری و بی پشتوانه از بین نرود.
برخی تولیدکنندگان و صادرکنندگان هم تاکید دارند که مسئولان رو راست باشند و برای پیشبرد کارهای روزمرۀ خود به شعارها و وعده های تبلیغاتی و غیر عملی متوسل نشوند. حرفی را به زبان بیاورند که قدرت عملی کردن آن را داشته باشند.
صادرات غیر نفتی تولید را رونق میدهد و رونق تولید، بیکاری را کاهش و درآمد خانوارها را بالا می برد و معضلات اجتماعی را کاهش می دهد. راهکار اصلی رشد صادرات کشور، اجرای درست "اقتصاد مقاومتی" است..
برای واکاوی بهتر امر صادرات گیلان از گمرکات استان نشانی دو واحد صادرکننده نمونه و فعال را که عملکرد خوبی در خصوص صادرات کالا در طول امسال داشتهاند گرفتیم اما هر دوی این فعالان برخورد سلیقهای گمرکات را مانعی در سر راه صادرکننده میدانند.
با وجود اینکه گمرک مدعی است با الکترونیکی شدن تشریفات صادرات و راهاندازی سامانه جامع گمرکی، این امتیاز به تولیدکنندگان و صادرکنندگان معتبر داده شده که شرکتهای تولیدی و کالاهایشان به صورت هوشمند شناسایی و ارزیابی در محل شرکت و یا انبار آنها انجام شود، اما تولیدکننده و صادرکننده هر دو میگویند در عمل چیز دیگری است.
یکی از صادرکنندگان از گمرک بندرانزلی با گلایه از این روند به خبرنگار مهر گفت: «من ناچار با دیگر گمرکات استان کار میکنم و فقط محمولههایی را که از طریق دریا باید به کشورهای دیگر صادر شود را از گمرک انزلی ارسال میکنم.»
رستم مراد نژاد با اشاره به اینکه سامانه یکپارچه گمرکی همیشه با اشکال روبه رو است، ادامه داد:« در گمرک انزلی سلیقهای برخورد میشود و چیزی به نام تکریم اربابرجوع در این گمرک وجود ندارد. درحالیکه زمان برای صادرکننده از ارزش بالایی برخوردار است.»
وی با اشاره به اینکه در گذشته صادرات از این گمرک به خوبی و بدون مشکل انجام میشد، اضافه کرد:« با وجوداینکه به دلیل شیوع ویروس کرونا صادرات چندانی از گمرکات صورت نمیگیرد، اما همیشه با مشکل نبود فضا و تجهیزات تخلیه و بارگیری مواجه هستیم.»
مراد نژاد با اشاره به اینکه آمار ارائه شده از سوی استاندار گیلان را تأیید و تکذیب نمیکند، افزود:« ازنظر من در گذشته واردات و صادرات در کمتر از دو ساعت انجام میشد، اما در حال حاضر تا سه روز کار را به تأخیر میاندازند و همه تولیدکنندگان و صادرکنندگان معتقدند عملکردهای گمرکات مطابق بخشنامههای صادره شده خودشان نیست و مانعی بر سر راه صادرکننده هستند.»
مدیر بازرگانی یکی دیگر از واحدهای تولیدی گیلان معتقد است تولیدکنندگان روزبهروز در حال ضعیف شدن هستند.
حامد خداپرست در گفتگو با خبرنگار مهر گفت:« شیوع ویروس کرونا و افزایش نرخ ارز تأثیر بسیار مثبتی بر صادرات کالا داشته، اما به تولید کننده ضربه مهلکی زده است.»
وی بابیان اینکه صادرکنندگان به دلیل وجود رقیبان صادراتی مجبورند با مشتری کنار بیایند، ادامه داد: «علاوه بر خرید نقدی محصولات تولیدی گیلان از سوی بازرگانان کشورهایی نظیر عراق، عمان و افغانستان، جمهوری آذربایجان که پیش ازاین به عنوان یکی از مهمترین مشتریان کیک و کلوچه گیلان بود، امروزه با حمایتهای دولت این کشور به قطب تولید این محصولات تبدیل شده است.»
وی با اشاره به نواقص بسیار و تعارض سیستم جامع گمرکی و عدم یکپارچهسازی گمرکات گیلان، اضافه کرد:« با وجوداینکه شرایط خوبی به دلیل شیوع کرونا و افزایش نرخ ارز برای توسعه صادرات گیلان وجود داشته، اما صادرات همه شرکتهای تولیدکننده استان روند کاهشی داشته است.»
فعالان اقتصادی بهعنوان نیروی محرکه چرخ اقتصاد کشور و محوری که بدون نیاز به سرمایه و اعتبارات دولتی تنها انتظار حمایت و رفع بروکراسیهای اداری و تسهیل در ورود و خروج کالای خود را دارند، همچنان با مشکلات عدیدهای دست وپنجه نرم میکنند و با وجود افزایش مشکلات پس از شیوع ویروس کرونا رسالت خود را به خوبی انجام دادهاند. اما دولت نیز باید با پرداخت مشوقهای صادراتی شرایط بهتری را برای ایفای تعهدات ارزی صادرکنندگان فراهم سازد.
رئیس اتاق بازرگانی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با تأیید ادعای استاندار گیلان مبنی بر تحقق ۷۷ درصدی صادرات کالاهای غیرنفتی استان، اظهار کرد:« تعامل و همکاری بیشتر برای حل مشکلات فعالان اقتصادی برای دست یابی به اهداف اقتصادی مورد نظر از الزامات است.»
تنوع قوانین در کشور مشکلات زیادی را برای فعالان اقتصادی پدید آورده و دولتمردان باید در این قوانین تجدید نظر کنندهادی تیزهوش تابان با بیان اینکه بازار باید با واردات تنظیم شود نه صادرات، ادامه داد: «تنوع قوانین در کشور مشکلات زیادی را برای فعالان اقتصادی پدید آورده و دولتمردان باید در این قوانین تجدید نظر کنند.»
رئیس اتاق بازرگانی گیلان، روسیه را یکی از مهمترین کشورهای هدف اقتصادی ایران در صادرات کالا دانست و تصریح کرد: «متأسفانه مشکلات بانکی کشور همچنان گریبان فعالان اقتصادی را گرفته و در صورت تأسیس شعبهای از بانکهای روسی در گیلان بسیاری از مشکلات بانکی دو کشور رفع میشود.»
تیزهوش تابان افزود:« متأسفانه بالا بودن تعرفه کالاها در سازمان توسعه تجارت، مشکلات سامانه یکپارچه کارت بازرگانی و قیمتگذاری و ترخیص کالا از مشکلاتی است که صادرکنندگان همچنان با آن دست به گریبان هستند.»
به گفته رئیس اتاق بازرگانی گیلان، باوجود بسته بودن بسیاری از مرزهای ایران در زمان شیوع ویروس کرونا، مرزهای زمینی، دریایی و ریلی استان گیلان با جمهوری آذربایجان باز بود و ترددها به صورت شبانهروزی انجام میشد.
تیزهوش تابان مشکلات ارزی کشور را از دیگر موانع بر سر راه فعالیت تجار برشمرد و تصریح کرد: « قوانین ارزی، قواعد و پولهای ملی کشورهای مختلف را در نظر نگرفته و دولت باید در بخش ارز برای کشورهای دیگر قوانین مختلفی داشته باشد.»
تیزهوش تابان تأکید کرد: «درآمد حاصل از صادرات صادرکنندهای که محموله خود را به سایر کشورها ارسال کرده باید به سهولت به کشور بازگردد چراکه صادرکننده برای تداوم فعالیتهای خود باید سرمایه لازم را تأمین کند.»
آنچه بیش از همه اهمیت دارد این است که باید برای صادرات هرچه بهتر کالاها و افزایش ارزآوری در کشور بیش از گذشته همت کرد و علاوه بر کاهش بروکراسی اداری بهعنوان سرعتگیر بر سر راه صادرکنندگان، با حمایتهای عملی و کمک به تولیدکننده برای دسترسی به مواد اولیه باکیفیت و ارزان و تأمین منابع مالی از طریق تسهیلات با نرخ سود کم، زمینههای توسعه هرچه بیشتر اقتصاد کشور و بهتبع آن افزایش توان معیشتی مردم را فراهم کرد.