به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسرار امروز، وزیر جهاد کشاورزی این روزها خبر از افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی به دلیل جلوگیری از قاچاق آن به کشورهای همسایه می دهد. نکته قابل توجه اینکه تاکید می کند این اقدامات در راستای افزایش امنیت غذایی است!! در صورتیکه در دولت سیزدهم سفره باقیمانده از دولت تدبیر هم از جلوی پای فقرا جمع شده و مشخص هم نیست که آقای وزیر از کدام امنیت غذایی صحبت می کند!
این انتقاد به سید جواد ساداتینژاد وزیرکشاورزی وارد می شود که وی در عمل به دو شعار «تعادل بازار و سوت زنی» ناموفق بوده است. حتی برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم مدعی هستند فساد در دوره ایشان گستردهتر شده است. بعنوان مثال اقدامات آقای وزیر در برخورد با عوامل خرید گران میوه های تنظیم بازار شب عید در سازمان مرکزی تعاون روستایی تا این لحظه اعلام نشده است!
اگر چه به دلیل خرید گران میوه از سوی سازمان تعاون روستایی، اعتراضات فراوانی از سوی مجلس، دست اندرکاران بازار میوه، مردم و ... اعلام شد و این اعتراضات ورود نهادهای نظارتی را در پی داشت اما تاکنون نتیجه تحقیقات و بررسی نهادهای نظارتی در راستای اتهامات وارده نظیر قیمت گذاری، کیفیت نامرغوب محصولات و خرید گران میوههای سردخانهای بجای میوه تازه اعلام نشده است!!
اعتراضات نسبت به عملکرد سازمان مرکزی تعاون روستایی تا آنجا پیش رفت که علیرضا متبهری، عضو هیئت مدیره میدان مرکزی میوه و تره بار خطاب به مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی گفت: «شما روی کل دلالها را سفید کردهاید و نباید دولت را قاطی کارهای خود کنید. امسال نامه نوشتهایم که ذخیره سازی نکنید. پولی که سازمان مرکزی تعاون روستایی پرداخت کرد به هیچ عنوان در جیب باغدار نرفت. شما از کیفیت سخن نگویید، زیرا در چند سال اخیر بدون استثنا پرتقال نامرغوب خریدهاید و شب عید از هر ۱۰۰ پرتقال ۸۰ پرتقال لک زده بود که آن را دور ریختیم.»
گزارش فارس حاکی است، ذخیره سازی میوه برای تنظیم بازار شب عید در حالی صورت گرفت که پیش از این بسیاری از دستاندرکاران بازار میوه به استناد وضعیت عادی بازار و بالا بودن حجم تولید، اعلام کرده بودند نیازی به ورود دولت نیست. از سوی دیگر کارگر، رییس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار نیز با تاکید بر کاهش خرید میوه از سوی مردم، به این نکته اشاره کرده بود که کرونا و کاهش دید و بازدیدها مصرف میوه را کاهش داده است.
گفته می شود این میوهها به دلیل کیفیت پایینشان دیگر به درد خوردن و قرار گرفتن در سبد خانوار نمیخورند و باید در چرخه خوراک دام و تولید کنسانتره قرار گیرند. برخی فعالان بازار هم معتقدند اگر این سازمان از سود شب عید چشم پوشی میکرد ، اکنون مجبور نبود فروش میوههای بعضاً فاسد شده را به مزایده بگذارد و همه مردم حتی قشر ضعیف و آسیب دیده نیز میتوانستند از این میوه بهره ببرند.
نکته قابل توجه اینکه بعد از اتمام دوره توزیع میوه شب عید بخشی از این میوهها فروش نرفت و پیشبینیها درست از آب درآمد و رقم قابل توجهی از میوه هایی که گران خریداری شد، روی دست سازمان تعاون روستایی باقیمانده و به مزائده گذاشته شد!! ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن سیب زرد و قرمز و پرتقال، اقلامی هستند که با هدف تنظیم بازار شب عید از سوی سازمان تعاون روستایی با قیمتی بیشتر از قیمت بازار بنا بر ادعای نهادهای نظارتی خریداری شد و ظاهرا در مزایده عمومی فروش مازاد میوه تنظیم بازارنوروز 1401 بفروش رفت.
به گزارش فارس، موضوع از بین رفتن بخشی از محصولات کشاورزی ذخیره شده هر سال مسالهای تکراری شده است که هیچ گاه دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت به عنوان دو وزارتخانه مسئول تولید و تنظیم بازار، مسئولیتی بر عهده نگرفتهاند و علیرغم تاکیدات فراوانی که به موضوع حمایت از تولید میشود، هر ساله بخشی از محصولات مختلف کشاورزی از قبیل سیب درختی، پرتقال، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی و ... به علت آنچه که از سوی کشاورزان عدم حمایت از تولید عنوان میشود، از بین میرود و به این ترتیب زحمات و سرمایه کشاورزان و پول بیت المال نقش بر آب میشود.
هر زمان نیز که داستان مکرر از بین رفتن محصولات کشاورزی و یا اختلال در تنظیم بازار یک محصول کشاورزی مطرح میشود، هر دو وزارتخانه با استناد به بخشهایی از قانون انتزاع خود را فاقد هر گونه مسئولیتی در رابطه با مشکل پیش آمده میدانند و مسئولیت را بر عهده وزارتخانه دیگر میاندازند!
در مجموع قانون انتزاع با جابجایی مسئولیتها هر چند سال یکبار بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صمت به بهانه خوبی برای مسئولان این دو وزارتخانه برای شانه خالی کردن از وظایف تبدیل شده است و مشخص هم نیست که قانونگذار بالاخره چه زمانی وظایف را به طور کامل در یک وزارتخانه کاملا مرتبط، متمرکز میکند؟
به نظر میرسد پرونده میوههای تنظیم بازاری ابعاد گستردهای دارد. از خرید گران تر میوهها نسبت به بازار تا ابهام در وضعیت شرکتهای برنده برای تنظیم بازار میوه شب عید و حالا مزایده میوه های باقیمانده در انبارها. باید دید ماجرای میوههایی که قرار بود در سفره نوروزی قرار گیرد به کجا ختم میشود؟
این انتظار وجود دارد تا وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی توضیح دهند که ماجرای میوه هایی که قرار بود در سفره نوروزی قرار گیرد، به کجا ختم شد؟ چرا بر اساس اظهارات اسماعیل قادری فر مبنی بر صادرات، مازاد تنظیم بازارنوروز 1401 به مزائده گذاشته شد؟ چرا در ایام عید نوروز این میوهها ارزانتر در اختیار مردم قرار نگرفت تا روی دست سازمان تعاون روستایی نماند؟ آیا میوه هایی که از پول بیت المال روی دست سازمان تعاون روستایی ماند، بعنوان خوراک دام فروخته شد؟ قیمت تمام شده میوه تنظیم بازارنوروز 1401 برای سازمان مرکزی تعاون روستایی چه میزان است؟ میزان ضایعات سیب و پرتقال در این طرح چقدر بود؟ در مزائده مازاد میوه تنظیم بازارنوروز 1401، ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن سیب زرد و قرمز و پرتقال به چه قیمتی فروخته شد؟ مابه التفاوت ضرر وزیان از چه محلی پرداخت شود؟ چه میزان از پول بیت المال هدر رفت؟ چرا نتیجه بررسی سازمانهای نظارتی نظیر کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات و ... تاکنون اعلام نشد؟
لازم به ذکر است این اعتقاد در افکار عمومی وجود دارد که وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم فقط گفتاردرمانی میکند و در عمل چیزی برای ارائه ندارد و گرانی افسارگسیخته برنج، روغن، تخم مرغ،مرغ، گوشت و ... این ادعا را اثبات می کند. اگرچه مسئولان میخواهند با دستور و فشار بازار را کنترل کنند، اما به نظر می رسد نمی توانند و باید از کارشناسان حوزه اقتصاد و بازرگانی کمک بگیرند.