آیا کارکنان برق قربانی کمبود گاز خواهند شد؟

آیا کارکنان برق قربانی کمبود گاز خواهند شد؟

اختصاصی/ اسرار امروز/ حسن سامری. اگر شرکت توانیر در تابستان موضوعی بنام پیک مصرف داشت امروز با مقوله ای بنام پیک مصرف در زمستان روبروست که از سوی شرکت گاز به این شرکت تحمیل شده و مسیر سختی برای توجیه مدیریت مصرف برق در زمستان دارد و ممکن است مجددا در برابر آماج حملات و انتقادات قرار گیرند/ ایران دومین کشور در ذخایر گازی و رتبه سوم در تولید گاز طبیعی جهان را دارد با این وجود، به دلیل نبود امکان تامین گاز کافی برای نیروگاه‌های تولید برق، اعمال خاموشی در صنایع ، بخش های خانگی و تجاری محتمل است و در صورت وقوع می توان ادعا کرد بحرانی جدی در راه است و بجای انتظار برای زمستان سخت اروپا، باید بفکر تهیه وسایل گرمایشی نفتی و ذغال برای مردم ایران باشیم و کمبود گاز به جای اروپا، گریبان گیر ایران می شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسرار امروز، گاز به عنوان یکی از محورهای اساسی در برنامه‌ریزی توسعه و پیشرفت کشور همیشه مورد توجه بوده است. با شروع فصل سرد سالجاری بار دیگر زنگ ناترازی تولید و مصرف گاز و نگرانی ها نسبت به این موضوع در کشور به صدا درآمده در حدی که در هفته‌های اخیر، بارها مسئولان کشور در رسانه ها نسبت به این موضوع هشدار دادند و تأکید کردند که اگر هشدار‌ها در خصوص مصرف گاز در کشور جدی گرفته نشود، می‌تواند مشکلاتی نظیر  اختلال جدی در سیستم گرمایش مورد استفاده مردم، کاهش تولید برق کشور، توقف فعالیت صنایع ، تعطیلی فعالیت بخشی از خدمات عمومی نظیر نانوایی‌ها ، توزیع آب و بروز نارضایتی‌های عمومی  ایجاد کند و حتی به بحران امنیتی تبدیل شود.

احتمال کمبود گاز در فصل سرما در حالی ابراز می‌شود که در سالجاری نیز ایران با مشکلاتی در حوزه تولید انرژی از جمله برق درگیر بوده است. اگر چه وزیر نفت دولت سیزدهم وعده داد که وزارت نفت تلاش خواهد کرد در بخش خانگی مردم دچار مشکل نشوند اما به نظر می رسد افزایش سه ‌برابری مصرف خانگی گاز برای گرم کردن منازل و ساختمان‌ها در فصل سرما، نیروگاه های تولید برق را با کسری گاز مواجه کند زیرا گفته می شود این نیروگاه ها 90 درصد برق خود را از طریق گاز تولید می کنند  و با توجه به اینکه سوخت بخش عظیمی از نیروگاه‌های برق، گاز می‌باشد، کمبود میزان گاز، شرایط برق را بحرانی‌تر کرده و با تغییر سوخت این نیروگاه‌ها هزینه‌ای فراتر تحمیل می‌گردد.

 اگر چه علیرغم اینکه با وجود منابع وفور الهی در این آب و خاک تصور می شود نباید کمبود انرژی داشته باشیم اما تأمین انرژی در ایران سالاهای بسیاری است که به معضلی ظاهرا لاینحل تبدیل شده و به نقل از برخی مسئولان، در سالهای آینده می تواند به بحرانهای امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و ... منجر شود.

ایران دومین کشور در ذخایر گازی و رتبه سوم در تولید گاز طبیعی جهان را دارد با این وجود، به دلیل نبود امکان تامین گاز کافی برای نیروگاه‌های تولید برق، اعمال خاموشی در صنایع ، بخش های خانگی و تجاری محتمل است و در صورت وقوع می توان ادعا کرد بحرانی جدی در راه است و بجای انتظار برای زمستان سخت اروپا، باید بفکر تهیه وسایل گرمایشی نفتی و ذغال برای مردم ایران باشیم و کمبود گاز به جای اروپا، گریبان گیر ایران می شود.

سوابق موجود نشان می دهد که کارکنان برق در بخش انتقال و توزیع در مواقع  خاموشی در تابستان ها مورد انتقاد واقع می شوند و برخی مسئولان، دیواری کوتاه تر از شرکت برق منطقه ای و یا توزیع پیدا نمی کنند در صورتیکه در بخش تولید برق سالهاست با مشکل روبرو هستیم.

لازم بذکر است با توجه به اینکه در تابستان سال 1401 علیرغم گرمای شدید با اعمال مدیریت مصرف از سوی شرکت توانیر ، خاموشی اعمال نشد اما این نگرانی وجود دارد که اگر موج سرما به کشور وارد شود، شرکت گاز نیروگاههای تولید برق را به مثابه صنایع ببیند و در شرایط ناترازی، گاز این نیروگاهها را قطع کند.

اگر شرکت توانیر در تابستان موضوعی بنام پیک مصرف داشت امروز با مقوله ای بنام پیک مصرف در زمستان روبروست که از سوی شرکت گاز به این شرکت تحمیل شده و مسیر سختی برای توجیه مدیریت مصرف برق در زمستان به دلیل کمبود گاز دارد و بجای اینکه شرکت نفت به دلیل عدم استخراج و تولید گاز مورد نیاز و متناسب پاسخگو باشد، مسئولان شرکت توانیر ممکن است مجددا در برابر آماج حملات و انتقادات قرار گیرند.

آنچه در زمستان 1401 با توجه به وضعیت موجود و گذر آرام و بی‌دغدغه از این فصل زیبای خدادادی ضروری به نظر می رسد  سیاست گذاری مناسب جهت مدیریت مصرف و مصرف بهینه انرژی است و می توان با بهره‌گیری از ظرفیت رسانه‌های عمومی، شبکه‌های اجتماعی و سازمان‌های مردم ‌نهاد برای فرهنگ‌ سازی و تشویق مردم به مصرف بهینه انرژی و اجرای سیاست های تشویقی، گامهای مثبتی در مدیریت مصرف برداشت همانطور که مجموعه توانیر با استفاده از ظرفیت رسانه و با خلاقیتی که بکار برد توانست از سالهای دور با ورود بابابرقی و لامپ اضافه خاموش، موضوع مدیریت مصرف و استفاده صحیح از انرژی برق را تا حدود زیادی نهادینه کند.

مسئولان برق اعلام می کنند 90 درصد تولید برق به گاز وابسته است و امکان ذخیره سازی گاز هم برای مجموعه توانیر وجود ندارد. بنابراین به نظر می رسد مدیران روابط عمومی مجموعه توانیر می توانند با خلاقیتی که دارند از ظرفیت رسانه ها برای هدایت افکار عمومی در مسیر مدیریت مصرف و مصرف بهینه گاز استفاده کنند و رتبه چهارم ایران در جهان را در مصرف گاز کاهش دهند تا امسال زمستان را بدون قطع و یا افت فشار گاز سپری کنیم.

مدیریت مصرف گاز در فصل سرد سالجاری، نیازمند هماهنگی و همکاری همه دستگاه‌های مسئول اعم از شرکت توانیر، گاز و شرکت نفت می باشد تا در حفظ جریان پایدار و گازرسانی وقفه ای ایجاد نشود. تنها کافی است جامعه هدف اقناع شود که با کاهش ۱۰ درصدی میزان مصرف کاهش ۲ درجه‌ای دمای هوای منازل توسط مشترکین می توان بدون چالش مهم یعنی افت فشار و قطعی در نقاط انتهایی شبکه گاز، این زمستان را پشت سر گذاشت با این امید که خانه و کاشانه هیچ هموطنی در زمستان سرد و بدون برق نماند.

ارسال شده در چهارشنبه ۰۷ دی ۱۴۰۱ ساعت ۷:۰۳ بعدازظهر
کد خبر: 8208989
آخرین خبر ها
گزیده خبرها